Hasse ”Is” Johansson, isracing

HASSE ”IS” JOHANSSON
EN AV DE STORA SKARABORGARNA I ISRACINGEN
Under 60- 70- och 80-talen fostrades i Skaraborg ett antal mycket framgångsrika isracingförare. Föregångaren till dessa var Sven Sigurd, men sedan följde Hasse Johansson, Eskil Jonsson och Jan Sigurd efter. Av dessa fyra förare var Hasse ”Is” Johansson den som skördade störst framgångar.

Hans Johansson startade sin karriär med att köra speedway vid 24 års ålder. Två år senare så var han svensk juniormästare. Raskt marscherat. Örnarna i Mariestad hade hittat en talang utöver det vanliga. Det skulle dock visa sig att Hasses håg stod till den snabbare vintersporten. Det hann bli två framgångsrika år i juniormästerskapen men inget i seniorsammanhang innan isracingintresset tog över. Å andra sidan bärgade han både brons och guld de två åren 1967 och 1968.

Hasses förebild som isracingförare var Sven Sigurd. Sedermera blev Hasse Johansson själv en förebild för många, inte minst för Jan Sigurd och Eskil Jonsson. Senare kom duktiga förare som Sven-Erik Björklund, Seppo Siira och även Peter Lindén. ”Isracingen liknar roadracing, men vi lutar mer” säger Hasse.
Hasse Johansson har faktiskt kört fler VM-finaler än SM-finaler, 14 respektive 13. Isracingkarriären sträcker sig mellan åren 1970 och 1988, en anmärkningsvärt lång tid. Det har genom åren blivit många mil i bil till, för oss, avlägsna orter i Ryssland. Som alla andra svenska elitförare var han en glad amatör, som ändock gjorde imponerande insatser i VM-sammanhang, både individuellt och i lag. Den fina meritlistan kan du se nederst i artikeln.
1981 var nedanstående artikel införd i Skaraborgaren.

Hasses bästa VM-placering kom i VM-finalen 1973. Det blev en fjärdeplats. En placering utanför prispallen ser inte så imponernde ut, men man måste ta i beaktande att i alla finaler deltar för det mesta 6 ryssar, som alla har väldigt mycket bättre förutsättningar än europeerna. Deras maskinmaterial är i yppersta toppklass, och träningsmöjligheter och konkurrens där borta är i en helt annan klass än vad svenska och andra europeiska förare har tillgång till. Det svenska lagets 2:a och 3:e-placeringar i lag-VM är verkligen mycket hedrande.

Hasse ”Is” har faktiskt representerat Kaparna en gång. Det var i Par-SM 1988 då han tillsammans med Lars-Åke Nilsson blev sexa. Två gånger tidigare hade han deltagit i tävlingen. 1970 blev han trea tillsammans med Conny Samuelsson. De representerade Njudungarna (Vetlanda), som var Connys hemmaklubb. 1971 var det Skaraborgarna som gällde. Hase och Sven Sigurd blev tvåa den gången.